Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна очаква първия транш от макрофинансовата помощ на ЕС за 2023 г. през януари

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че очаква първия транш за 2023 г. от макрофинансовата помощ на Европейския съюз (ЕС) през януари, след като в понеделник разговаря по телефона с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

В "Туитър" Зеленски благодари на Фон дер Лайен за нейната подкрепа и каза, че двамата лидери са координирали стъпките за среща на върха Украйна - ЕС.



От своя страна председателят на ЕК отбеляза, че Европейският съюз ще започне да разпределя 18-те милиарда евро за Украйна на месечни вноски, както беше обявено по-рано през октомври.

"Изразих моята подкрепа от все сърце и отправих най-добри пожелания на украинския народ за 2023 г.", написа Фон дер Лайен в "Туитър".

Фон дер Лайен повтори подкрепата на блока за Киев "срещу бруталната агресия" в първия си за новата година телефонен разговор със Зеленски, като изрази оптимизъм да се срещне отново с държавния глава на Украйна в неговата страна.

"Подкрепяме ви през тази зима с генератори, електрически крушки, заслони, училищни автобуси. И продължаваме нашата силна финансова помощ“, написа Фон дер Лайен на страницата си в Twitter.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна