Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варшава съобщи, че Берлин официално е отхвърлил искането на Полша за репарации за ВСВ

Снимка: БНР архив

Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за репарации за понесените от нея щети през Втората световна война, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на полското министерство на външните работи.

"Според германското правителство случаят с репарациите и обезщетенията за щети, дължащи се на войната, си остава приключен и германското правителство няма намерение да започва преговори по този въпрос", се казва в изявлението на полското министерство на външните работи, цитирано от БТА.

На 1 септември полските власти представиха експертен доклад в три тома относно загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г. Общата сума, за която Варшава претендира, е 6,2 трилиона полски злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският министър на външните работи Збигнев Рау подписа нота, в която иска компенсации от Федералната република. 

Около 6 милиона поляци, в това число и 3 милиона полски евреи са убити по време на Втората световна война и Варшава е изравнена със земята след въстание от 1944 г., в което са убити около 200 000 цивилни, припомня Ройтерс.

По-рано днес полската дипломация отнесе въпроса за репарациите към ООН, като поиска от висшите представители в световната организация да сътрудничат да ѝ окажат подкрепа.

Варшава отправя молба към ООН за подкрепа при решаването на въпроса за компенсация от Германия за щетите, нанесени на Полша по време на Втората световна война, заяви заместник-министърът на външните работи Аркадиуш Муларчик в интервю за Полското радио.

"Днес предприемаме може би най-важната от всички направени досега стъпки. А именно, обръщаме се към ООН за помощ по този въпрос", каза заместник-министърът.

Той отбеляза, че е поискал срещи с Генералния секретар на ООН, с председателя на Общото събрание и с Върховния комисар по правата на човека. Муларчик припомни, че през последните месеци полските власти водят активна кампания на международната арена, за да привлекат вниманието към въпроса за военните репарации от Германия. В частност Варшава е изпратила повече от 50 дипломатически ноти до държави от ЕС, НАТО и Съвета на Европа.

Според Германия Полша се е отказала от военните репарации през 1953 г. и е потвърдила този си отказ на няколко пъти. Берлин в миналото изтъкна същите аргументи и в отговор на исканията за репарации, отправени от Гърция.

Полските консерватори оспориха валидността на споразумението от 1953 г. за репарациите, твърдейки, че Варшава е действала тогава под натиска на СССР. От идването си на власт през 2015 г. управляващата партия "Право и справедливост" често пъти се обявяваше "за" поставянето на въпроса за репарациите, подчертавайки, Германия има морално задължение във връзка с това.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна