Риба тон бе продадена за над 270 000 долара днес на традиционния новогодишен търг в Токио. Сумата е почти два пъти по-голяма от миналогодишната, което прекъсва тенденцията на спад в цените по време на пандемията от Covid-19.
Отличеният със звезди "Мишлен" суши ресторант "Онодера" и японският търговец на едро "Ямаюки" броиха 36,04 милиона йени ($273 000, почти 257 000 евро) за 212-килограмовата риба червен тон на търга на рибния пазар "Тойосу" в Токио.
Сумата е по-ниска от рекордната цена от 2019 г., но бележи възстановяване на емблематичния търг след три години на падащи цени.
"Има всички качества на добра риба тон", каза суши майсторът и главен готвач на "Онодера" Акифуми Сакагами.
Миналата година същата двойка участници в търга платиха едва 16,88 милиона йени за най-скъпата риба тон на традиционния новогодишен аукцион.
Години наред най-високата оферта даваше самопровъзгласилия се "Крал на рибата тон“ Кийоши Кимура, който плати рекордните 3,1 милиона долара през 2019 г.
Но през последните години Кимура се сдържа, позовавайки се на пандемията.