Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявление – вдъхновение и за изкуството

Художникът Евгени Серафимов ще пусне леден кръст във водите край Кюстендил

Снимка: Facebook / Новите майстори/The New Masters

Изкуство извън клишето, преплитащо минало и настояще. Изкуство извън галерийното пространство, което прави живота по красив за съзерцание. Такава е творческата философия на кюстендилския художник Евгени Серафимов и неговите ученици от школата "Новите майстори". През годините техни проекти са включвали създаване на стенописи върху къщи на българи в сръбския Босилеград, изписване на иконостас на православни храмове и редица улични картини, влезли в диалог с облика на днешен Кюстендил.

Само след броени часове, в духа на празника Богоявление (6 януари), Евгени Серафимов ще създаде и последното си творческо вдъхновение в стил лендарт (land art – ландшафтно, пейзажно изкуство, сред природата) – ледена скулптура във формата на кръст. "Това е изкуство, което (про)излиза от природата, стои в природата и след това изчезва отново в нея, без да нарушава баланса ѝ", пояснява авторът пред БНР.

Евгени Серафимов
Леденият кръст ще бъде поставен край воден басейн до Кюстендил или в планински поток в района, в зависимост от температурите. Ледените късове от избраното място ще бъдат подредени в предварително изработена метална конструкция, която ще държи скулптурата, с размери 2,50/2 метра.


Проектът е озаглавен "Изкуство без въглероден отпечатък", а разговорно Серафимов го нарича "Разпънат лед" и се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства“. Целият процес на създаване ще бъде заснет, като ще се проследи и самото разтапяне на ледената пластика и връщането ѝ във водата.

Съдбата на "Разпънатия лед" зависи изцяло от природата и климатичните условия. Именно глобалното затопляне и намаляването на питейната вода в световен мащаб са в основата на вдъхновението на Евгени. А избраното време (Богоявление) и форма дават посока за размисъл към християнството, кръговрата на живота, цикличността и възкресението, обяснява художникът .

Текст: Весела Кръстева

Снимки: Facebook / Новите майстори/The New Masters

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна