Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновена е работата по извеждането на цистерните с амоняк от жп катастрофата при Пирот

Снимка: "Пирот плюс"

Подновена е работата по обезвреждането и извеждането на цистерните с амоняк от жп катастрофата при Пирот. На терена е български екип от около 10 служители на компанията "Железопътна инфраструктура",  два жп крана с  обща товароподемност 250 тона и автокран.

Вчера работата беше спряна поради проблем с техниката - единият от крановете се беше наклонил. Работи се при студено време, дори амонякът, който изтича от една от цистерните, замръзва, което създава допълнителни трудности, заяви за БНР Ненад Паунович от местния портал Пирот плюс.

На жп линията е една от цистерните, която беше вдигната в събота, от нея все още изтича амоняк, който замръзва при сутрешните ниски температури и това създава допълнителни трудности. Той трябва да бъде пренатоварен на три автоцистерни, след което повредената цистерна ще бъде изтеглена от локомотив към Пирот.

Останалите три дерайлирали цистерна са все още до жп линията, тяхното изправяне трябва да стане днес или утре с крановете, пристигнали от България.

Вчера кметът на Пирот и председател на кризисния щаб Владан Васич обяви, че операцията по обезвреждането на цистерните ще продължи още два-три дни. Едва след това бедственото положение в града и община Бела паланка ще бъде отменено.

Районът, където се работи, е под постоянно видеонаблюдение и е отцепен. Няма замърсявания с амоняк на атмосферния въздух нито във водите на река Нишава, показват постоянните замервания, които се правят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени