Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Роботизиран операционен микроскоп за неврохирургични интервенции вече има във Варна

Снимка: УМБАЛ

Роботизиран операционен микроскоп за неврохирургични интервенции ще помага на пациентите в Университетската болница "Св. Марина". В Клиниката по неврохирургия те ще имат възможност да получат най-доброто лечение с апаратура на световно ниво, подчертават от лечебното заведение. Това е единственият в България роботизиран микроскоп. Той е от най-висок клас и има комплексна система за 3D визуализация.

"Този последен модел специализирана система за визуализация е признат за флагмана на операционните микроскопи в неврохирургията и се използва от водещите международни клиники", обясни проф. Явор Енчев, ръководител на клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Първият подобен микроскоп в България е инвестиция на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и с новата апаратура вече са реализирани първите хирургични интервенции от проф. Енчев и неговия екип.

Новият неврохирургичен операционен микроскоп  дава възможност за по-голяма прецизност и повече сигурност за пациента по време на операция. Микроскопът може да фиксира точно определена зона на оперативното поле, да "кръжи" около нея с минимум вибрации, да я държи на фокус и тя да бъде инспектирана без да се губи качеството на образа. При сложни операции или при аневризми с кръвоизлив, при които оперативното поле най-често е невидимо, апаратурата може да запамети няколко позиции и така хирургът да определи най-добрата от тях за съответната интервенция, подчерта проф. Енчев.

Микроскопът е изцяло съвместим с модерната невронавигация, с която вече е оборудвана Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Марина" – Варна". "Хирургът може да избере да наблюдава чрез окулярите операционното поле или да работи само с мониторите, използвайки специални 3D очила. Апаратурата разполага и с Кево-устройство - анатомичен ендоскоп за микроинспекция, с който може "да се погледне зад ъгъла" и да се направи оглед и на най-труднодостъпните места - например при краниална или спинална хирургия", допълни още проф. Енчев. С новата апаратура може да се извършва и флуоресцентна видео ангиография, чрез която кръвният ток се проследява в реално време с помощта на багрило.

Интервенцията дава възможност за изключителна прецизност при лечение на заболявания на съдовете на мозъка, като мозъчни аневризми, артериовенозни малформации и др.


По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени