Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се обявяване на грипна епидемия в област Бургас

Снимка: БГНЕС, архив

Очаква се днес да бъде обявена грипна епидемия в Бургаска област. Предложението е на Регионалната здравна инспекция и ще бъде обсъдено в ранния следобед на свиканото спешно заседание на Областния кризисен щаб.

От Регионалната здравна инспекция ще предложат още всяко училище индивидуално да взима решение дали да освободи учениците в грипна ваканция.

В Бургаска област 105 са новите случаи на остри респираторни заболявания и грип, регистрирани през последната седмица. Пикът от 467 случая или 236 промила заболяемост, обаче, не е достигнат обяснява епидемиологът д-р Мирослава Киселкова.

"За обявяване на грипна епидемия е необходимо да бъде установена и циркулация на грипен вирус. Ние имаме четири потвърдени случая от Националния център по заразни и паразитни болести на грип А, които са подвариант H1N1."

Въпреки че областта е в предепидемичен период, от Регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложат да бъде обявена грипна епидемия.

А дали  учениците ще бъдат освободени в грипна ваканция с цел ограничаването на разпространението на грипния вирус?

"Препоръка можем да дадем към РУО когато има много отсъстващи ученици, съответното училище да бъде пуснато в грипна ваканция. Но така или иначе процесът може да бъде организиран онлайн", каза д-р Мирослава Киселкова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна