Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гечев: Държавата вече ще стопанисва "Златния гьол" на "Капитан Андреево"

Земеделският министър Явор Гечев.
Снимка: Мехмед Реджеп

Държавата поема контрола и собствеността върху така наречения "Златен гьол" на граничния пункт "Капитан Андреево". Фирмата, управляваща съоръжението за дезинфекция на автомобилите, ще получи двумесечно предизвестие, а договорът с нея ще бъде разтрогнат. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев след проверка на работата на пункта. За ефективно управление на процеса на границата ще бъде създадена държавна фирма с участието на поне 5 институции.


Досега познатото като "Златен гьол" съоръжение за дезинфекция се управляваше от частна фирма. Договорът с нея изтича на 12 март и няма да бъде подновен. Държавата вече е в подготовка да влезе във владение на съоръжението, което се очаква да стане в средата на март, обясни министър Гечев:

"Ще бъде направена нарочна държавна фирма, държавна - подчертавам, която ще се управлява съвместно от няколко институции, поне 5 институции, включително няколко министерства - всички, които имат отношение по темата, за да може на практика цялата държава, като държава да стои монолитно на границата".

Държавата поема и фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево", който ще се отдели в самостоятелен поток:

"Фитосанитарният контрол -  тоест контролът, който трябва да се осъществява от Агенцията по храните (БАБХ), ще бъде отделен - оптимизация цялостна на помещения, офиси, има достатъчно капацитет на пункта, включително разполагане на чисто нова лаборатория тук на пункта "Капитан Андреево"- държавна", посочи Явор Гечев.

Трафикът на тирове през пункта е спокоен, има нулево изчакване. Това е в резултат от намесата на държавата, която за първи път от 10 години си върна контрола на границата. Иван Шишков, директор на Агенцията по храните:

"Тази сутрин от турска страна - 78 камиона, без да изчакват, по-малко и от час. Въобще не чакат на границата.  Снощната информация, която имахме, беше за малко повече от 100 камиона, един час изчакват на границата. В момента е спокойна обстановката от турска страна, няма задръствания". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна