Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезвреждат последните три дерайлирали цистерни от жп катастрофата при Пирот

Снимка: Пирот плюс

Обезвреждането на последните три дерайлирали цистерни от жп катастрофата при Пирот ще започне днес, като операцията се очаква да завърши утре. Снощи амонякът от най-проблемната цистерна, от която през цялото време имаше течове, е бил претоварен на автоцистерни, съобщава местният портал Пирот плюс. Няма замърсяване на атмосферния въздух или на водите на река Нишава, показват ежедневните замерванияв 19-ия ден след катастрофата.

Днес трябва да бъде укрепен железният път до трите цистерни с амоняк, във всяка от които има по около 40 тона. На място експертите преценяват, че не се налага от тях амонякът да бъде преточван, както това стана с обозначената с номер 13 цистерна, която е повредена при падането и от нея до вчера имаше течове на амоняк.

Прогнозите са всичко по операцията с обезвреждането и извеждането на цистерните да приключи утре, ако няма проблеми с техниката. На място работи и екип от два жп крана, изпратени в петък от България, и автокран на пловдивска фирма.

Сръбски медии пишат, че композицията, която катастрофира на 25 декември на 6 километра от Пирот, е била от 21 цистерни, немски и френски, а една от тях е била празна. Всяка е имала по около 40 тона амоняк, произведен в Девня, България, и натоварен на гара Повеляново. Превозвач е фирма от Пловдив.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна