Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене

Депутатите подкрепиха единодушно промените в Закона за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Единодушно депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за хората с увреждания, внесен от ГЕРБ.  Така решенията на ТЕЛК ще важат до явяването на хората с увреждания на комисия, за да запазят правата си и да не връщат пари. Срокът за допълнителни промени до второто четене ще е три дни.

Голям е броят на жалбите на ощетени хора с увреждания поради изтеклите срокове на техните решения на ТЕЛК – средно с по 6 месеца.

Георги Гьоков от БСП подчерта, че има фундаментално нерешени проблеми:

„Истинската помощ и това, което наистина им дължим ще стане с една цялостна реформа в ТЕЛК, за която между другото има огромна съпротива от всички“.

Севим Али от ДПС поясни, че има много случаи на забавени експертизи:

„От години МТСП, както и Министерството на здравеопазването, спорят за това в кое ведомство какви правомощия са разписани“.

Елисавета Белобрадова от „Демократична България“:

„Когато нямаш решение на ТЕЛК, нямаш право и на социални помощи и си без доходи. Плюс това тези частични промени решават все пак обективни проблеми, за които по различни причини носят само компетентните органи“.

Искрен Арабаджиев от ПП поясни, че тяхната парламентарна група застава зад този законопроект:

„Всички знаем за случаи на корупция в ТЕЛК комисиите, общата сума на помощта, която се дава и чрез инвалидните пенсии в НОИ, и тази, която се дава през МТСП, достига до 3,7 млрд. лева“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна