Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синдикатите излизат на протест в подкрепа на енергийната сигурност на страната

Снимка: Ани Петрова

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" организират протест пред Народното събрание под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната".

Акцията е заради поетия в Националния план за възстановяване и устойчивост ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 година спрямо нивата им през 2019 година. Синдикалистите настояват парламентът да задължи правителството да започне преговори с Европейската комисия за предоговаряне на Плана.

Има риск заради предвиденото намаляване на емисиите с 40 процента от производство на електроенергия страната ни да се превърне от износител на ток в страна, зависима от внос от други държави, особено през зимните месеци, както и да се стигне до затваряне на ключови енергийни мощности, без да са осигурени реални алтернативи, коментира за Българското национално радио вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов:

„Подобно действие е всъщност изцяло в противоречие на националните ни интереси и сигурност, а и също ще ограничи силно възможностите за предоставяне на компенсации за бизнеса, за регулирания пазар. Такова действие ще бъде и крайно негативно за целия наш регион на Балканите и за целия енергиен пазар на Европейския съюз. Не на последно място това ще постави в риск и хиляди работни места във въглищните региони".

От КНСБ и „Подкрепа“ настояват от Плана за възстановяване и устойчивост да отпадане поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента до 2026 година, като за целта правителството започне незабавни преговори с Европейската комисия за предоговаряне на текстовете в документа. В средата на миналия месец синдикатите организираха дискусия по темата с участието на народни представители и на работодателските организации и беше приета декларация с исканията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.