Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бави се вдигането на последните три дерайлирали цистерни при Пирот

Вече 20 дни край Пирот, Сърбия, екипи обезвреждат дерайлиралите цистерни с амоняк от жп катастрофата на 25 декември
Снимка: Портал Пирот плюс

Бави се вдигането на последните три дерайлирали цистерни с амоняк от жп катастрофата на 25 декември при Пирот - това предава журналистът от местния портал Пирот плюс Ненад Паунович.

Екипите срещат технически трудности при вдигането и обезопасяването на цистерните, всяка от които е  пълна с по около 40 тона ямоняк.

На мястото на катастрофата от седмица работи и българсик екип - два жп крана с обща товароподемност 250 тона, автокран, над 10 служители на компанията "Железопътна инфраструктура", доставено е и оборудване.

Вдигането на цистерните е спряно от снощи и до 2 ч. сръбско време днес не беше подновено поради технически проблеми. Пречи и метеорологичното време. 

Ще се наложи да се работи и на осветление вечерта.

Същевременно от най-проблемната цистерна под номер 13 в композицията, която беше видгната преди два дни, амонякът беше източен и пренатоварен на автоцистерни. Тя беше преместена на станцията в близкото с. Бело поле.

Според местните жители тя създава замърсяване във въздуха - силна миризма на амоняк. Явно все още в цистерната е отанало известно количество амоняк и тя отмирисва.

По последните разчети вдигането и извеждането на трите цитерни трябваше да стане днес, четвъртък. Още повече, че 13 януари е Нова година по сръбския църковен календар, каза журналистът от Пирот Ненад Паунович.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени