Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Смолян атакува КЕВР в съда за новата цена на водата

Кметът Николай Мелемов подаде жалба до Административен съд - София град, с която иска отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Смолян. В нея той настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, тъй като Общината и гражданите на Смолян са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн.лв.

Цената за водата от 1 януари. е повишена с почти 100 процента и е 4,59 лева за кубик, спрямо цената до 30.09.2022 г., което не обосновава социалната поносимост за ползвателите на услугата. В жалбата Мелемов посочва, че е налице пряк и непосредствен правен интерес от обжалване на решението на КЕВР . В конкретния случай, периодът за който се отчита инфлация в оспорената част от решението е 2 месеца – октомври 2022 г. и ноември 2022 г., в размер на 1,622%. 

Възможността такава инфлация да повлияе на разходите на дружеството-ВиК оператор е минимална, с оглед преди всичко на периода, за който се прави изменението - два месеца. Наред с това е на лице противоречие с целта на закона чрез нарушението на чл. 6, ал. 1 от АПК, за съизмеримостта и чл. 4, ал. 1, т. 6 от Закона за воодснабдителните и канализационните услуги /ЗРВКУ/, установяващ правилото за балансиране на интересите на В и К операторите и потребителите.

Решението обжалват и оспорват пред същата инстанция и общински съветници от ОбС –Смолян, съобщи председателят на местния парламент Ангел Безергянов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени