Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са партиите, с които БСП ще търси диалог, готови ли са на компромиси за кабинет?

Снимка: БГНЕС

Мислим, че все още има шанс за съставяне на правителство, обяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като президентът Румен Радев връчи на социалистическата партия третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Третият мандат: Ще успее ли БСП с кабинет или ни чакат поредните избори?

"Трудно ще бъде, но не е невъзможно. Трябва да опитаме", настоя тя и добави, че ще направят всичко необходимо за реализиране на третия мандат.


"Ще поканим всички партии и лидери, да търсим онова, което ни събира – инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяваме и устойчивост... Има спешни неща, които трябва да свършим, не да се делим", посочи Корнелия Нинова.

"Четири стъпки предвиждаме. Всички си даваме сметки, че първият не успя, вторият мандат също не успя. Трудно ще е, но трябва да опитаме", настоя още веднъж тя.

По думите ѝ тази седмица ще се свика Националният съвет на червената партия и тогава ще се реши за срещите с останалите партии в парламента, но лично тя иска те да са с всички партии в 48-ото Народно събрание.

"На тази среща ще се изясни искаме ли да има правителство или се играят игрички да се прехвърля горещия картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори", обясни соцлидерката и поясни, че срещата ще бъде с председателите на партиите, а не на парламентарните групи. 

"Ще го държим мандата разумно, но ако решим да правим кабинет - ще ни трябва повече време, за политики, състав. Но ако на лидерската среща видим, че няма съгласие, ще го върнем", обяви още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че от БСП в момента се изисква висока отговорност.

"Готови сме да работим и да разговаряме", настоя Нинова и посочи, че има основателни критики към служебния кабинет и нямат никакво намерение да продължават политиките, които то е осъществявало.

"Нямаме никакво намерение да продължаваме тази политика. Не смятам, че едно редовно правителство трябва да следва политиките на служебния кабинет, това е необяснимо", категорична бе червеният лидер.
По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна