Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската полиция залови най-издирвания мафиотски бос

Матео Месина Денаро е бил задържан в Палермо, Сицилия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия задържаха издирваният от 30 години насам бос на мафията Матео Месина Денаро. Това е станало в частна клиника в Палермо.

Задържането на 60-годишния Матео Месина Денаро стана  точно 30 години след залавянето на другия голям бос на мафията Тото Риина. Месина Денаро е  последният мафиотски бос от "първа величина", който все още се издирваше. Син на стария бос на мафията Чичио от Кастелветрано -  исторически съюзник на клана на Тото Риина, той се укриваше от лятото на 1993 г. 

Месина Денаро е осъден на доживотен затвор за десетки убийства, за атентатите срещу магистратите Джовани Фалконе и  Паоло Борселино, за тези в Милано, Флоренция и Рим.

Дейностите му са свързани с проникване в легалната икономика и националното предприемачество, в управление на местната и регионална политика, където се възлагат различни милионерски концесии, както и с инвестиране в чужбина.

Смята се, че 60-годишният Денаро - бивш поръчков убиец, който някога се хвалел, че "може да напълни цяло гробище" с жертвите си, е станал бос на босовете след смъртта на Салваторе Риина – Звяра през ноември 2017 г.

Премиерката на Италия Джорджа Мелони заяви, че Денаро е "най-големият" мафиотски бос и арестът в родната му Сицилия е "голяма победа" за държавата в борбата ѝ с организираната престъпност. 

Президентът на Италия Серджо Матарела изказа благодарност на вътрешното министерство и на участвалите в задържането полицаи и карабинери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна