Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленумът реши: БСП отива на предсрочните избори в коалиция с 15-20 леви партии

Снимка: Ани Петрова

БСП ще се яви на предсрочните парламентарни избори в коалиция с 15 други леви партии. Това реши пленумът на партията, който е дал мандат на изпълняващия длъжността председател на БСП Атанас Зафиров да подпише коалиционното споразумение. 

Временно изпълняващият функциите на председател на "БСП за България" Атанас Зафиров каза, че тепърва ще се обмисля името на коалицията. И посланията на кампанията. 15 партии са заявили готовност да се включат, като според Зафиров те може да стигнат и до 20.

"Държим това да са реални политически субекти с доказана тежест в българската политика".

Зафиров да подпише бъдещото коалиционно споразумение е решил пленумът. В партията, до 6 септември трябва да приключат номинационните заседания на общинските конференции. А до 8 септември областните съвети на партията трябва да подадат проектолистите. Решено е било и да се преразгледат наказанията в партията и тяхната частична отмяна:

"Последователно връщаме колективния дух и колективния метод на действие в нашата партия", обясни Зафиров. 

От БСП казаха, че Петър Витанов и още 14 социалисти вече е били върнати в партията. Преди 18 месеца те бяха отстранени заради критики към управлението на Корнелия Нинова. 

През деня близките до Нинова Георги Свиленски и Иван Ченчев се усъмниха в легитимността на пленума. Зафиров не хареса изказванията и обяви, че БСП ще налагани мерки за партийно въздействие и наказания по устава. Но всичко ще се гледа случай по случай:

"Госпожа Нинова нямам информацията да не остава в партията. Този въпрос трябва да обърнете към нея. С някои свои действия тя върви против решенията на колективните органи и създава основания за различни тълкувания. Много пъти съм го казвал, някои от тези действия имат формата на открит саботаж. Днешното поведение на част от хората, които определят себе си и близки около госпожа Нинова показва точно такова поведение, включително и тези лъжи, които бяха изговорени за - за липсата на кворум, за присъствие, отсъствие. Това ясно показва манталитета, а и целите на такъв тип говорене".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна