Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложението за Инвестиционен фонд за превъоръжаване влиза в комисията по отбрана в НС

Снимка: Ани Петрова

В комисията по отбрана влиза предложението за създаването на Инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана. Във фонда трябва да постъпват парите, които през годината не са били изразходвани за отбрана. Сега подобни суми се връщат в бюджета, ако не бъдат усвоени.

Пари във фонда би трябвало да постъпват от еднократни встъпителни и периодични вноски от юридически лица, лихви, продажба на войскови имоти, въоръжение и техника с отпаднала необходимост, наеми от материални активи, дарения и др.

Съвносителят и член на комисията по отбрана - депутатът Атанас Славов, обясни преди време, че събраните пари трябва да отиват по специално одобрена инвестиционната програма за превъоръжаване:

„Този подход е гъвкавият и модерен подход за превъоръжаване на българската армия. Цялата логика на управление на инвестиционните проекти да е съответна на принципите в НАТО. Трябва да сме наясно, че следващите години ще се наложи да отделяме повече пари за отбрана“.

Друга промяна в закона, която се гледа от комисията, е свързана с участието на военни и формирования в бойната група на НАТО. И прехвърлянето на правомощията за оперативното управление на формированията, когато те изпълняват задачи на територията на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна