Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС създаде временна комисия за NEXO

| обновено на 18.01.23 в 19:16
Даниел Митов от ГЕРБ бе избран за председател на временната парламентарна комисия за НЕКСО
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие депутатите решиха да бъде създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около дейността на компанията "Нексо" (NEXO) за извършване на потенциална незаконна дейност, включваща структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.  

Предложението беше направено от ГЕРБ.  

Приети бяха редакционните поправки на ДПС в проверката да бъде включена и компанията „Нексо Кепитъл“ и свързаните с нея юридически и физически лица и беше отхвърлено искането на ПП да се провери финансирането на всички партии в предизборната кампания м.г.  

Комисията се състои от 14 члена, по двама от всяка парламентарна група. Срокът за дейността й е от 1 месец. За неин председател бе избран Даниел Митов от ГЕРБ. 

Близо три часа и половина продължи дебатът за създаване на комисията. Отправени бяха много остри нападки. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов изрази съжаление, че комисията ще бъде използвана за пропагандни цели, вместо да постави въпроса за финансиране на политичеiките партии, а другият съпредседател Атанас Атанасов заяви:  

"Цялата история, която се разиграва, е много проста. Става въпрос за една уйдерма на на прокуратурата и на ГЕРБ, и да тричат тричат и "Демократична България" и "Продължаваме промяната 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова го репликира: 

"Дали Летиша Джеймс и от герберо-прокурорската уйдурма. Само да добавя, че тя е прокурор на щата Ню Йорк".

И добави:

"Тези въпроси за даренията за политическите партии трябва да получат ствоя отговор- Но въпросът сега е друг. Дали въпросната компания наистина е замесена и в каква степен във финансиране на тероризъм, криптоизмами и какво отношение има българската държава има българската държава чрез своя бивш финансов министър.

Отговорът на Асен Василев от ПП:

"Но така или иначе, след като се решили тази дъвка да я развивате, ще подкрепим тази комисия и да видим какво ще открие - дали част от хората от НЕКСО не са имали роднинско-партньорски отношения с хората от ГЕРБ".

От ДПС настояха дейността на комисията да бъде разширена и към юридическите и физически лица, които са свързани с "Нексо "и "Нексо капитал", като насочиха вниманието към бизнеса на свързания с изданието "Капитал" Иво Прокопиев. 

Мустафа Карадайъ: 

"Явно става дума за един олигархично-медиен кръг - НЕКСО и "НЕКСО Капитал", който си има обръчи от партии, най-вероятно не само партии - NGO-та и т.н."

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени