Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докато не бъде приет бюджетът, България няма да поема нов дълг от международните пазари

Снимка: gov.bg

Докато не бъде приет бюджет за новата година, България няма да поема нов дълг от международните пазари, обяви министърът на финансите Росица Велкова.

Вчера страната ни изненадващо излезе с емисия 10-годишни еврооблигации и набра от пазарите 1,500 млрд. евро с доходност от 4,78 %. Интерес към емисията са проявили 208 инвеститори, подали са заявки за 7,3 млрд. евро, каза Велкова. Сетълментът на книжата ще е на 27 януари.

Помолена за коментар защо Гърция, която в същия ден излезе с 10-годишни облигации, но постигна по-ниска доходност, Велкова отговори:

"Доходността на Гърция както на първичния пазар, така и на вторичния пазар, е горе-долу с 50 базисни точки по-ниска, отколкото е на България, но зад Гърция стои ЕЦБ. Не трябва да забравяме, че Гърция е в еврозоната, докато България е извън еврозоната".

Набраният финансов ресурс основно ще бъде използван за рефинансиране на стари задължения, като около три милиарда лева трябва да бъдат платени на 26 март тази година.

Според Велкова е имало много голям интерес към българските облигации, което се дължи на факта, че емисията е отворена и за инвеститори от Северна Америка.

     

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна