Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започва подготовката за полагане на подводен кабел за доставка на електроенергия до Северен Кипър

Фуат Октай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция започва подготовката за прокарването на подводен кабел за доставка на електроенергия до Северен Кипър, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай. Проектът е част от новия пакет мерки на Анкара за икономическо сътрудничество и подкрепа на кипърските турци.

Свързването на Турция със северната част на острова чрез подводен електропровод се очаква в близко бъдеще да реши проблема с хроничния недостиг на електричество за кипърските турци.

Предвижда се турска държавна строителна компания да изгради в кратък срок социални жилища на острова, предназначени основно за млади хора и за турски заселници.

Целият проект е за над 1000 къщи, като в първия етап ще бъдат построени около 270. Жилищата ще бъдат в района на окупираната Фамагуста, до буферната зона, разделяща Кипър.

Здравноосигурителните системи на Турция и на кипърските турци ще бъдат обединени, за да могат турските граждани, живеещи на острова, да се лекуват на континента.

Трите големи проекта бяха обявени от турския вицепрезидент Фуат Октай и „премиера“ на непризнатата Севернокипърска турска република Юнал Юстел на съвместна пресконференция в Анкара.

Освен това по решение на кипърско-турското „правителство“ ще бъде подписан протокол с Турция, с който на армията ѝ на острова се предава летище, използвано вече за дронове и самолети, за превръщането му във военновъздушна база.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна