Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В над 15 села във врачанско електрозахранването беше прекъснато поради ураганния вятър

Снимка: Жоро Александров

Освен пораженията във Враца, ураганният вятър, който вилнее от 2 денонощия над града с над 130 км в час, нанесе щети и в населените места. Над 15 е броят на селата, в които електрозахранването беше прекъснато частично или изцяло. По тази причина бедственото положение беше разширено и обхвана, освен града и селата. Община Враца е сигнализирала електроразпределителното дружество, което е ангажирало всичките си екипи и работи по възстановяване на електрозахранването. Уверението е до 20 ч. навсякъде да бъде възстановено захранването.

В голяма част от селата край Враца има паднали дървета и стълбове на уличното осветление, както и увредени къщи и постройки.

Стотици са сигналите, подадени от граждани. Екипите са разпределени на групи, продължава премахването на изкоренени дървета, счупени клони, увредени рекламни табели и пътни знаци, оградни съоръжения и повредени съдове за битови отпадъци.

От Община Враца призоваха гражданите, представителите на спортни клубове и организации, които имат възможност и желание, да окажат съдействие на служителите на БКС като съберат паднали клони, ламарини и всякакви предмети от предблоковите пространства и ги оставят до контейнерите за смет.

Сутринта на влизане във Враца влак от Видин за София се удари в дърво, паднало на релсите, в резултат на което беше прекъсната контактната мрежа, а трафикът на влакове беше преустановен за часове. При инцидента беше ранена леко една пътничка.

Край мездренското село Ослен Криводол днес към 14 часа избухна голям пожар, който благодарение на доброволци и местната пожарна беше овладян. Изгорели са десетки декари ливади, но огънят не е преминал към боровите насаждения. 
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.