Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят началото на гражданска инициатива "Мисия безопасни пътища"

Целта на инициативата е внасяне в Народното събрание или Министерския съвет Пътна карта за осигуряване на безопасността по пътищата, каза Богдан Милчев
Снимка: БГНЕС, архив

Близки и пострадали при пътнотранспортни произшествия с подкрепата на Института за пътна безопасност се събират днес, за да поставят началото на Национална гражданска инициатива "Мисия безопасни пътища".

Идеята е да се следва посоката за осигуряване на безопасни пътища у нас.

Целта на Националната гражданска инициатива "Мисия безопасни пътища" е да се внесе за разглеждане в Народното събрание или Министерския съвет Пътна карта за осигуряване на безопасността по пътищата.

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност обясни, че българската държава през миналата година не е приела стратегия за развитие на инфраструктурата в България, тъй като точно през 2022 година тя е изтекла и е било необходимо да се приеме нова за времето от 2023-та до 2030 година, и тя  да се следва от всички правителства.

"Ние такава стратегия така или иначе не видяхме. И това е един изключително сериозен проблем, който идентифицирахме… Стратегията е заложена в Закона за пътищата и тя е задължение на министъра на регионалното развитие да я внесе в Министерския съвет. Липсата на такава стратегия показва, че ще се работи на ишлеме".

Богдан Милчев посочи още:

"Всеки водач, който излезе на пътя, не иска да убие или да бъде убит. Всеки водач обаче допуска грешки. Идеята и разбирането за пътната безопасност е да изградим такъв път, че когато водач допусне грешка, той да не загине, а само да катастрофира".

От Института за пътна безопасност допълниха още, че освен изграждане на безопасна пътна инфраструктура е необходимо да се въведе и отворена информационна система по безопасност на движението по пътищата.

В рамките на Национална гражданска инициатива "Мисия безопасни пътища" в срок от 3 месеца от ще се организират и провеждат срещи в цялата страна.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна