Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ги Пармелен: Прехвърлянето на замразени руски активи в Киев ще наруши швейцарското законодателство

Министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелен говори по време на пресконференция в кулоарите на 53-та годишна среща на Световния икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария, 19 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прехвърлянето на замразените руски активи в Украйна в резултат на санкциите ще наруши швейцарското законодателство, заяви в интервю за вестник "Трибюн дьо Женев" Ги Пармелен, министър по икономическите въпроси, образованието и научните изследвания, цитиран от ТАСС.

"В Швейцария правото на собственост е фундаментално и гарантирано от конституцията", казва той. "Конфискуването на пари от една държава или от физически лица от тази държава с цел  прехвърлянето им в друга държава изглежда невъзможно съгласно действащото законодателство", посочи министърът.

Той също така отбеляза, че досега нито една страна, включително САЩ, не се е решила на подобна стъпка. "Швейцария е правова държава и ние сме длъжни да спазваме конституцията и действащото законодателство", добави Пармелен.

По-рано Андрю Адамс, ръководител на работната група на министерството на правосъдието на САЩ за идентифициране и конфискуване на руски активи, ограничени от САЩ, заяви, че администрацията на Вашингтон възнамерява да започне да прехвърля част от конфискуваните средства на Украйна в близко бъдеще. Руското посолство във Вашингтон заяви, че подобна мярка ще дискредитира финансовата система на САЩ и сигурността на доларовата юрисдикция. 

Ги Бернар Пармелен през 2021 г. беше президент на Швейцария, като преди това беше вицепрезидент. Член на Швейцарската народна партия, от 2016 г. е член на Швейцарския федерален съвет. Пармелен е ръководител на Министерството на икономиката, образованието и научните изследвания от 2019 г., като преди това оглавява Министерството на отбраната, гражданската защита и спорта между 2016 и 2018 г. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна