Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Великобритания ще позволи на Киев да ползва "StormShadow" за удари в Русия

Русия отново порази многоетажен блок в Украйна

DeepState: Руснаците напредват в Донбас и Курск

Снимка: БТА

Заради ново руско нападение с дронове е спрял тока в украинския град Конотоп, област Суми, съобщава УНИАН. Според кмета на града Артьом Семинихин, там е поразена гражданска инфраструктура, като има и ранени, а пожари са избухнали в централната част. По-късно Семинихин написа в "Телеграм", че след нападението двама души са в болница, като единият е в кома. Снимки от местни канали показват поразена многоетажна жилищна сграда. През последните седмици на масирани руски въздушни нападения по цялата територия на Украйна многократно бяха поразявани изцяло цивилни обекти.

Според военният блог DeepState, руските войски са овладели още едно населено място в Донецка област - село Лесовка. То се намира в близост до Покровск - основен логистичен център на украинските военни в областта. По-рано отново DeepState съобщи, че руските сили притискат все по-силно украинските войски, които окупираха част от Курска област.

Според популярния украински блог, руска военна колона е прекосила р. Сейм, а удар е нанесен по населения пункт Снагост. За мащабна руска офанзива в Курск съобщи ръководителят на специалните подразделения "Ахмат" Апти Алаудинов, които се сражават на страната на Русия. Той твърди, че украинците вече са изтласкани от 10 селища. След началото на изненадващата офанзива в руската област на 6 август, Украйна твърдеше, че контролира 100 населени места в нея. 

Губернаторът на Курск Андрей Смирнов обяви, че офанзивата е нанесла на областта 85 милиарда рубли или 934 милиона долара икономически вреди, а евакуираните са над 150 000.  

Великобритания даде исканото позволение, в САЩ са разделени

Украйна от седмици настоява за позволение с даваната й военна помощ да нанася удари дълбоко на руска територия, за да предотвратява ударите по нейните градове.

Великобритания ще разреши на Украйна да използва ракети "STORM SHADOW" по цели на територията на Русия. Това пише вестник "Гардиън", като се позовава на източници в британското правителство.Изданието допълва, че решението няма да бъде оповестено публично на предстоящата този петък среща на премиера Киър Стармър с американския президент Джо Байдън. 

По-рано днес американският държавен секретар Антъни Блинкън и британският министър на външните работи Дейвид Лами бяха на посещение в Киев, където разговаряха с украинския си колега Андрей Сибига. На обща пресконференция Сибига призова западните съюзници на Киев да отменят всички ограничения върху използването на доставените от тях оръжия по територията на Русия.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е разединена по въпроса дали да разреши на украинските войски да използват американско оръжие за превантивни удари дълбоко на руска територия, пише "Файненшъл Таймс".

Изданието припомня думите на президента, който заяви снощи, че администрацията му "работи по въпроса". Държавният департамент е по-възприемчив към призивите на украинското ръководство, което иска да използва американските ракети ATACMS за реализация на стратегията си да повиши още повече цената, която Кремъл плаща за агресията си. 

Пентагонът и разузнавателните агенции обаче не са така благосклонни, отбелязва Файненшъл Таймс. Сред аргументите им е, че руското командване вече е изтеглило 90 процента от бомбардировачите си поне на 300 километра от териториите, контролирани от Украйна, което ги прави недостижими за ATACMS.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна