Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана обсъжда програма за инвестиции до 2032 г.

Снимка: Ани Петрова

Комисията по отбрана в НС се събира на заседание. Членовете ѝ ще обсъждат предложението на правителството да представи финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Вносителите на предложението ще настояват проектите да не се реализират на етапи, каквато е сега практиката. А цялостно, за да не се застраши изпълнението им. МО трябва да посочи кои са нужните способности до 2032 година.

Ако тяхната стойност надвишава 100 млн. лв., да бъдат описани разделно. А тези под 100 млн. - да бъдат обединени по пакети от способности.

100 милиона лева е прагът, над който парламентът трябва да се произнася задължително по сделки. От октомври документ с приоритетните проекти за инвестиции е в парламента.

През ноември служебният министър Димитър Стоянов запозна и депутатите с плановете. 6 милиарда и 600 милиона лева е общата стойност на военните проекти само до 2026 година. А сумата скача до 8-9 милиарда с тези до 2032 г.

Сред проектите са за дронове, антидрон системи за танкове, придобиване на 155-милиметрови оръдия по натовски стандарт, 3D радари за армията.

Ако предложението мине през 48-мия парламент преди разпускането му, правителството ще има три месеца да изготви финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна