Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в ГПК и Закона за медиацията влизат в НС за окончателно приемане

Снимка: Ани Петрова

Промените в Гражданско-процесуалния кодекс влизат в дневния ред на парламента за окончателно приемане. Депутатите ще обсъдят и промени в Закона за медиацията и Закона за съдебната власт.

С промените в Гражданско-процесуалния кодекс заповедното производство става електронно. Дигитализирани стават и актовете на съда, като по този ред ще се разглеждат искания за присъждане на вземания, които длъжникът не оспорва.

На второ четене ще бъдат обсъждани и промените в Закона за медиацията. Там страните по определени граждански и търговски дела ще бъдат задължени да участват в среща с медиатор, но не и да постигнат споразумение.

С поправките в Закона за съдебната власт се укрепва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията, като му се дава възможност да отправя предложения пред съответните колегии за прецизиране на етичните правила.

На първо гласуване ще бъдат обсъдени промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които уреждат участието на въоръжените сили на територията на страната и регламентира процеса по осъществяване на оперативното ръководство и срока, когато изпълняват задачи зад граница.

В дневния ред е включено и приемане на Проект на решение за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие, както и улесняване инвестициите в енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради чрез промени в Закона за етажната собственост, която е предвидена в Националния план за възстановяване и устойчивост.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна