Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителството одобри нова формула за изчисляване на проценти ТЕЛК

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството одобри нова формула за изчисляване на проценти ТЕЛК за хората с увреждания.

С нормативните промени се дава възможност на хората, освидетелствани по досегашния ред, да поискат преосвидетелстване, ако новите условия са по-благоприятни за тях.

Не е заложен краен срок за новото освидетелстване.

С повече от месец забавяне кабинетът гласува новата формула за изчисляване на намалена работоспособност, която се доближава до действалата преди 2018 година. За връщането ѝ преди няколко дни протестираха хора с увреждания пред Министерския съвет. 

Отсега нататък ще се взема предвид процентът на водещото заболяване и 20 процента от останалите увреждания. Друга промяна е свързана с хората с психични заболявания, обясни днес здравният министър Асен Меджидиев.

"Втората точка е включваща лицата с психични увреждания, в категорията за което е необходимо определяне на потребността от чужда помощ, независимо от определения процент. Това допринася за по-справедливо оценяване и осигуряване на адекватна грижа".

С промените се увеличава броят на заболяванията, за които ще се дава пожизнен ТЕЛК. Здравният министър съобщи, че предстоят още промени, които ще ускорят издаването на решения и ще позволят на повече специалисти да извършват такава експертиза.По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.