Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС вижда известни правни основания за използване на конфискувани активи на Руската централна банка

На страните членки на Европейския съюз е било казано, че блокът има законовите правомощия временно да привлече най-малко 33,8 милиарда евро от замразените заради санкциите активи на Руската централна банка, за да се помогне за плащането на възстановяването на Украйна, съобщава Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Правната служба на Съвета на ЕС е казала на европейски дипломати, че такъв план е правно осъществим, стига активите да не са експроприирани и да са изпълнени определени условия, посочиха източниците на агенцията. Това включват дата на прекратяване, фокус върху ликвидни активи и яснота, че главницата и лихвите ще бъдат върнати в дден момент на Русия, посочиха още те.

ЕС проучва възможности за използване на замразените руски активи след нахлуването на Москва в Украйна, но предложението е противоречиво и дискусиите са на много предварителен етап. Представители на ЕС и някои държави членки се тревожат относно правните основания за подобен ход и прецедента, който може да бъде създаден, особено при използването на замразени активи на Руската централна банка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи многократно, че иска да накара Русия да плати за разрушенията от нейната инвазия в Украйна "със замразените средства на олигарси и активи на нейната централна банка".

Представители на Г-7 и ЕС пък заявиха, че не изглежда да има ясни правни основания за просто изземване на руски банкови активи и пренасочването им към Украйна.

Вместо това, като първа стъпка, ЕС обмисля обединяване на активите на ниво Европейски съюз или на международно ниво, за да се генерира възвръщаемост на тези активи, която може да се използва за финансиране на реконструкцията на Украйна - задача, която Световната банка изчисли, че може да струва най-малко 350 милиарда долара .

Докато някои юристи от ЕС виждат път напред, Европейската комисия е по-предпазлива относно правната осъществимост на използването на замразени активи, както и цялостната сложност на усилията, посочиха лица, запознати с дискусията. Длъжностни лица също така смятат, че всеки план ще трябва да бъде изпълнен в сътрудничество с Г-7.

Еврокомисията също така предупреди, че ще бъде трудно да се вземе решение, докато няма повече яснота относно обема на активите, които могат да бъдат използвани, и че първата стъпка ще бъде тяхното локализиране. Според някои оценки активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, възлизат на 300 милиарда долара. Служители на ЕС изчисляват, че около 33,8 милиарда евро от тях се намират в депозити в ЕС, въпреки че точната сума все още се оценява.

Управлението на руски активи би довело до известни рискове. По време на дискусия с посланиците на ЕС в сряда юристи от Съюза обясниха, че ако е имало загуба, докато блокът е управлявал руските активи, компенсацията ще трябва да бъде предоставена чрез бюджета на ЕС или от държавите членки.

Някои държави членки ще продължат обаче да настояват съюзниците да конфискуват активите в съчетание с отделен стремеж Москва да бъде подведена под отговорност за военни престъпления чрез специален трибунал.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна