Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят с нападението на Християн Пендиков е "обраснал" със спекулации, каза посланик Ангелов

Ангел Ангелов
Снимка: БГНЕС

Случаят с нападението на Християн Пендиков е "обраснал" със спекулации, каза посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов по БНТ.  Според него от няколко месеца е започнала ескалация на радикалното говорене срещу българите в РСМ. 

"Движим се по случая с нападението на Християн Пендиков по това, което знаем официално. Първото съобщение на прокуратурата в Охрид е, че той е бил нападнат от омраза и след това имаше посещение на Буяр Османи в болницата. Сега прокуратурата е еволюирала и се говори, че не са ясни мотивите на престъплението. То беше интерпретирано по един много нестандартен начин – то обрасна с всякакви хипотези и фалшиви новини, затова чакаме истинското разследване на прокуратурата и чакаме съда", каза Ангелов.

Той посочи и какви спекулации са се появили след случая - че Християн бил наркодилър, както и че това било борба между различни наркодилъри. "В същото време Християн излезе от РСМ със задграничния си паспорт, срещу него няма повдигнато обвинение, за да му се отнеме паспортът. В края на декември той подаде молба за българско гражданство, към която приложи и свидетелство за съдимост, издадено от съда в Охрид – има документ , че не е съден", обясни посланик Ангелов. Това според нас е престъпление от омраза според първоначалното изявление на прокуратурата в Охрид, заяви той. Ангел Ангелов съобщи още, че Християн Пендиков е стабилен след операцията, но няма да може да консумира твърда храна немалко време. 

"От юли, даже може би малко по-рано, започна ескалация на радикалното говорене срещу българите в РСМ, което ние на няколко пъти, на няколко вълни, опитвахме да адресираме до властите в Скопие, за да вземат мерки. Това радикално говорене, особено в социалните мрежи, доведе до нападението с камъни срещу клуба "Цар Борис III" в Охрид, после стрелбата срещу клуба и кулминацията е това физическо нападение срещу Християн", посочи Ангелов. 

Според него двете държави като че ли разговарят на езици, на които не се разбират, метафорично казано, и това е сериозен проблем: 

"Ако ние обръщаме внимание, че има проблем, а от другата страна казват – не, няма проблем, нашата държава е идеална, то няма как да се разберем....Мисля, че някаква деескалация трябва да се постигне и тя трябва да бъде в посока да се адресират страховете и проблемите на българите в РСМ", посочи той. 

По повод извикването му в София, Ангел Ангелов отбеляза, че дипломатическа практика е да бъде извикан посланикът, това е знак, че има проблем в двустранните отношения. Моето завръщане в Скопие ще бъде преценено от съответните институции в България, каза още той. "30 години нашите отношения са синусоида, в момента вървим надолу, но ще трябва да качваме пътя нагоре. Това трябва да го свършим ние сами – двете държави, да възстановим доверието", смята посланик Ангел Ангелов. 

Според него трябва да се намерят формули, да се адресират проблемите. „Например, ако видим едно бързо производство, задържани, осъдени. При двете нападения на клуба в Охрид няма задържани извършители и после процесирани до съда. Искаме да се покаже на обществото, че тези действия не са ненаказуеми“, каза Ангел Ангелов. 

За да започнат реални преговори за членство в ЕС, РСМ  трябва да впише българите в Конституцията, а когато бъдат вписани, те няма да се чувстват дискриминирани, каза още посланикът на България в РСМ. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна