Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор

| обновено на 27.01.23 в 16:51
Снимка: БГНЕС

Ден след като мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене проектозакона на "Възраждане", който предвижда Националната следствена служба отново да стане независим орган в съдебната власт, а ръководителят й да може да разследва главния прокурор, депутатите подкрепиха на първо четене и предложения от служебното правителство коренно различен механизъм за търсене на наказателна отговорност от Обвинител номер едно и неговите заместници. Той предвижда – при данни за извършено престъпление, разследването да се води от съдия, който временно да бъде назначаван за прокурор.

В едни от последните си работни дни – вчера и днес, депутатите обсъдиха общо пет законопроекта, свързани със съдебната власт - два на служебното правителство и по един на "Възраждане", "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

С проекта на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия определен на случаен принцип между съдиите от Наказателната колегия на ВКС и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища. Предлага се този съдия да бъде назначен временно на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Словесни сблъсъци имаше между депутатите Бойко Рашков и Младен Маринов.

"Когато говорите за милиционери и милиционерщина, имайте предвид, че засягате вашият колега Младен Маринов. Аз много уважавам всяка една професия. Включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар", заяви Бойко Рашков.

"Направихте опит да уязвите мен, но и голяма част от българските полицаи, които и в момента работят, завършили това училище", отговори Младен Маринов.

Въпреки дебатите промените, внесени от Бойко Рашков, също минаха на първо четене със 112 "за", а при прегласуването със 113 гласа "за“ депутатите отхвърлиха предложението за промени, внесено от Надежда Йорданова от "Демократична България".

Надежда Йорданова поиска правната комисия да подготви бързо доклада за второто четене на четирите приети проекти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс:

"Изразяваме готовност за извънредни заседания, максимално бързо да обсъждаме този изключително важен за държавата въпрос".

Освен на механизъм за разследване на главния прокурор, промените предвиждат и въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, както и по-добра защита на интересите на страните в процеса.

Предлага се и полицейските служители да могат да образуват досъдебни производства, не само по неотложност.

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" заяви, че това е най-важният закон:

"Това, което всички очакват от нас е, този закон, да не е просто една маркетингова програма. А в този парламент да го завършим".

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, за да има съдебна реформа, трябва да има конституционни промени:

"Преди една година, на всички парламентарни групи представихме законопроект за промени в Конституцията - да има възможност за разследване на главния прокурор, нито от "Демократична България", нито от "Продължавате промяната"  към по-лошо, нито от коя да е парламентарна група, не се направи нито едно движение".


По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна