Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писториус: Германският фонд за отбрана от 100 млрд. евро вече не е достатъчен

Борис Писториус, министър на отбраната на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният фонд за отбрана на Германия в размер на 100 милиарда евро вече не е достатъчен, за да покрие нейните нужди, заяви в петък новият министър на отбраната Борис Писториус в интервю за “Зюддойче Цайтунг" (Sueddeutsche Zeitung), цитиран от Ройтерс.

Писториус, който пое поста миналата седмица, след като неговият предшественик подаде оставка, каза, че Германия също така ще трябва да повиши годишните си редовни разходи за отбрана от сегашното ниво от около 50 милиарда евро.

Германия трябва да попълни запасите си от военна техника, включително да замени 14-те танка "Леопард" (Leopard), които Берлин се съгласи да изпрати в Украйна, за да помогне за отблъскването на руската инвазия, посочи още новият военен министър.

Решението на Германия да прекрати задължителната военна служба през 2011 г. беше грешка, добави той, като каза, че се колебае да постави под тежест младите поколения, но е отворен за обсъждане на нов модел за укрепване на връзката между гражданите и държавата.

На въпрос дали Германия ще изпрати бойни самолети в Украйна, следващото искане от Киев, след като Германия одобри по-рано тази седмица доставката на танкове Leopard 2, Писториус каза: "Мисля, че това е изключено“, повтаряйки коментарите, направени по-рано от канцлера Олаф Шолц.

"Бойните самолети са много по-сложни системи от основните бойни танкове и имат напълно различен обсег и огнева мощ. Бихме се впуснали в измерения, каквито не би препоъчал", каза Писториус в интервюто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна