Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са 17 млрд. долара за възстановяване на енергийната система и инфраструктурата на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

17 милиарда долара ще са необходими на властите в Украйна, за да възстановят пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии, заяви премиерът на страната Денис Шмигал. Правителството му трябва да намери финансиране за бюджетен дефицит от 38 милиарда долара.

На фона на “крайно остра”, по думите на президента Володимир Зеленски, ситуация на фронта в Донбас, Полша обеща, че освен 14 танка “Леопард”, ще достави още 60 модернизирани танка за украинската армия.

През последните 24 часа най-малко 10 мирни жители са загинали при обстрел на руската артилерия по селища в източна и южна Украйна, съобщават местните власти, цитирани от Асошиейтед прес. Под обстрел са град Никопол на Днепър, също и селища в Херсонска, Донецка и Харковска област.

Руските военни са използвали силно запалими фосфорни боеприпаси при обстрела по Званивка - село на фронта в Донбас между градовете Бахмут и Сиверск. Повредени са били жилищни сгради и училищни сгради във Вугледар.

Украинските военни твърдят, че само за денонощие в боевете за този град руснаците са дали близо 300 убити и ранени. Украинската артилерия е нанесла загуби на руските войски и в базите им в Креминна и Рубижне.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна