Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще привлича туристи с нов ски център

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Слънчевият Кипър се превръща в зимен курорт. В първата копка от изграждането на модерен ски център участва президента Никос Анастасиадис на церемония в събота. Проектът е част от Националната стратегия за развитие на планинските райони до 2030 г., чийто бюджет надхвърля 525 млн. евро.

Ски центърът в планината Тродос, чието изграждане започва, ще бъде "украшение, притегателна и отправна точка", заяви президентът Никос Анастасиадис, поставяйки началото му.

Модерният комплекс значително ще обнови района и ще допринесе за намаляване на отрицателния ефект от сезонността в кипърския туризъм. Той ще обогати не само зимния, но и летния туризъм, давайки нови възможности за развитие на планинските общности.

Проектите за изграждането на ски курорта, на националната обсерватория в Тродос, което вече е в ход, на пътна, социална и здравна мрежа в планината са от стратегическо значение за правителството, подчерта Никос Анастасиадис.

Те се изпълняват в рамките на Националната стратегия за развитие на планинските райони до 2030 г.

Досега по нея и по програми за субсидии са осъществени над 200 проекти, струващи повече от 370 млн. евро, чрез които правителството успешно стартира възстановяването на планинските райони и превръщането им в атрактивни места за бизнес и живеене, отчете кипърският президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени