Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърците с по-позитивни икономически нагласи през януари

Снимка: Pixabay

През януари кипърците са по-оптимистично настроени в сравнение с декември миналата година за финансовото състояние както на техните домакинства, така и на страната като цяло. Повишението е регистрирано от месечното проучване на обществените нагласи, проведено от Центъра за икономически изследвания на Университета на Кипър.

Икономическият климат в Кипър през първия месец на новата година се подобрява благодарение на повишаването на доверието в търговията на дребно, индустрията и сред потребителите, се посочва в януарския анализ на университетския изследователски център.

Възходящо развитие се наблюдава във всички компоненти на потребителския климат, което се засилва за трети пореден месец, подчертават експертите.

През януари кипърците оценяват по-благоприятно в сравнение с декември актуалното икономическо състояние на семействата си и преразглеждат по-оптимистично очакванията си за бъдещето.

Освен това през януари се засилват изразените намерения на потребителите за големи покупки през следващите месеци.

Инвестициите и износът ще осигурят икономическия растеж на Кипър до 2025 г., според оценките на Централната банка на Кипър в нейния януарски икономически бюлетин.

За догодина тя прогнозира силен ръст от 6,5% на инвестициите, който ще се дължи на изпълняваните много нови проекти с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна