Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-населената провинция на Китай премахват ограничението двойки без брак да имат деца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в най-голямата по население китайската провинция Съчуан планират да премахнат ограничението за двойки без брак да имат деца, както и ограниченията за броя деца, които едно семейство може да има.

Решението идва на фона на спада на населението в континенталната част на Китай за първи път от над 60 години.

От здравната комисия на 80-милионната провинция Съчуан обявиха, че съществуващите досега ограничения ще бъдат премахнати от 15 февруари.

Вече няма да има значение семейния статус на двойките, за да имат позволение да имат деца. Отпада и ограничението едно семейство да има до две деца.

Мярката на здравните власти не беше приета еднозначно. Подкрепящите я отбелязват, че по този начин ще бъде по-лесно за самотните жени, които не желаят да се омъжват, но искат деца.

Отпадането на ограниченията в Съчуан са поредната стъпка от мерки и законодателни промени на властите в Пекин, целящи да насърчат повече хора да имат деца. През миналата година за първи път бе отчетено намаляване на населението за последните над 60 години.

Застаряването на населението има пряко влияние върху икономиката, тъй като делът на хората в трудоспособна възраст намалява в сравнение с тези, подкрепяни от държавните социални помощи.

Провинция Съчуан се нарежда на седмо място по дял на населението над 60 години, повече от 21%, според правителствени данни. Там вече бяха въведени редица мерки за стимулиране на раждаемостта, сред които месечни помощи за родители, които имат второ или трето дете, която се изплаща до третата година на децата. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна