Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обяви за геноцид Големия глад - Гладомора в Украйна от 1932-1933 г.

Снимка: Ани Петрова

Парламентът прие проекторешение "Големият глад - Гладомор" в Украйна през 1932-1933 г. да бъде обявен за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

Всяка последна събота на ноември ще се отбелязва като Ден за почит и памет за жертвите на Големия глад в Украйна, включва още решението на депутатите.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Решението беше взето със 134 гласа "за" срещу 26 гласа "против", като против решението на българския парламент бяха депутатите от Възраждане, а БСП не участваха в гласуването.

Големият глад през 1932-1933 година - Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна