Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравно-информационна система от 1 февруари

Снимка: Ани Петрова, БНР

Българският зъболекарски съюз настоява срокът за въвеждането на Националната здравно-информационна система за денталните дейности да бъде предоговорен и да започне след подписване на анекс между Съюза и Здравната каса.

Въвеждането на информационната система беше отложено за 1 февруари тази година, но все още няма адекватна информационна система за денталната помощ. Това каза д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на съсловната организация.

Стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравно-информационна система от 1 февруари според подписания анекс към Националния рамков договор между Българския зъболекарски съюз и НЗОК. Причината е, че от "Информационно обслужване" не са си свършили работата, каза председателят на Съюза доктор Николай Шарков, като нарече поведението на държавната фирма "скандално". Доктор Борислав Миланов поясни:

"Проблемът е, че всичко това е вързано с работата на над 7 хиляди лекари по дентална медицина, свързано с тяхното отчитане и свързано с получаване на средства по Национална здравноосигурителна каса, респективно по Национален рамков договор".
Стоматолозите настояват за разумни срокове за включването им към Националната здравно-информационна система, като се вземат предвид всички изисквания. Според тях така разработеният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос. Доктор Георги Габровски посочи:
"Най-добрият вариант за подаване на данни към НЗИК това е месечното подаване. Бихме искали да се използват само утвърдените номенклатури в договори между БЗНС и НЗОК. Желаем активното участие на Зъболекарския съюз във всеки етап от разработката на системата. Срокът за въвеждането на НЗИК да бъде предоговорен с Надзорния съвет на НЗОК до възникване наистина до реалната техническа възможност за това. След официалното въвеждане на системата да се осигури гратисен период с цел обучение на лекарите по дентална медицина".


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.