Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човешкият фактор и климатичните промени имат съществен принос за екстремални явления

Наводненията в Пакистан бяха сред най-опасните явления през 2022-ра
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трудно е да се каже дали едно явление или период на анормално време е резултат на климатичните промени. И все пак има изследвания, които посочват бедствия като следствие от глобалното затопляне.

Това обясни пред Радио София експертът Николай Петков.

Той посочи някои от най-опасните метеорологични явления през изминалата 2022 г.

Такива са например наводненията в Пакистан през юли и август (с 50% повече валежи), най-горещото лято в Европа, ураганът в щата Флорида и други.


Има конкретни явления, за които е доста съществен приносът на човешкия фактор и климатичните промени, подчерта още Петков, осланяйки се на научни изследвания. Според него усилията досега от много страни не водят до желаните цели в Парижкото споразумение.

По думите на експерта, личните мерки са от значение, но още по-важни са политиките и стратегиите, които определят нормите в общества и народи.

Чуйте разговора на Златина Петкова.

  • Николай Петков е част от авторския екип на Климатека. Той е завършил магистратура специалност „Метеорология“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Магистърската му теза е на тема „Климатични индекси – анализ на климата над Югоизточна Европа в близкото минало и настоящето“. Работи в екологично сдружение „За Земята“ като експерт и координатор.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна