Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски офицер призна, че е бил свидетел на брутални изтезания на украинци по време на войната

Руски военни в района на Херсон, септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски офицер направи признания пред кореспондента на Би Би Си в Москва, че е бил свидетел на брутални разпити и изтезания на украинци по време на войната.

Константин Ефремов, смятан за най-висшия руски офицер, говорил досега открито за войната, заяви пред кореспондента на Би Би Си в Москва Стив Розенберг, че е смятан от Русия за предател и дезертьор.

Той каза, че многократно е бил свидетел в Южна Украйна на разпити и изтезания, често продължаващи цяла седмица.

Ефремов посочи, че е искал да напусне армията, но в крайна сметка е бил уволнен, заради отказ да се завърне в Украйна, след което е избягал от Русия. Интервюто с него е направено по интернет.

Чрез снимки и военни документи Би Би Си удостоверява, че Ефремов е бил в началото на войната в района на Запорожие, включително в град Мелитопол. Освен за изтезания, разстрели и заплахи за изнасилване, Ефремов разказва и за извършвани грабежи от руските сили.

Той уточнява, че е пристигнал на 10 февруари 2022 година на полуостров Крим като ръководител на сапьорско подразделение на 42-ра мотострелкова дивизия, която обикновено е базирана в Чечения, като му е било казано, че ще участва във военни учения.

"По онова време никой не вярваше, че ще има война. Всички мислеха, че това е само учение. Сигурен съм, че дори висшите офицери не са знаели“, каза Константин Ефремов.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!