Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува "за" забраната за чуждестранно финансиране на политически реклами

Снимка: БНР архив

Европейският парламент гласува в подкрепа на забраната за чуждестранно финансиране на политически реклами, за да се намали рискът от външна намеса в изборите в ЕС през следващата година.

Дезинформационната кампания на Русия около войната в Украйна и скандалът с предполагаемите опити на Катар и Мароко да купят влияние в парламента засилиха опасенията от външно участие.

"Членовете на ЕП предлагат да се забрани на юридически лица, базирани извън ЕС, да финансират политически реклами в ЕС", се казва в съобщение на Европарламента.

Забраната юридически лица, базирани извън Европейския съюз, да финансират политически агитационни материали в страните членки е едно от измененията на правилата за политическа реклама, предложени през 2021 година след скандала с "Кеймбридж Аналитика" във Facebook.

Предложението на Европарламента сега трябва да бъде съгласувано със страните членки и с Еврокомисията, за да стане закон.

Евродепутатите настояват също така да се ограничи използването на лични данни за насочване на онлайн политическа реклама.

Освен това с предложението се цели да се улесни достъпът до информация за това кой финансира дадена реклама, колко струва тя и откъде идват парите.

През 2024 г. ЕС ще проведе избори за Европейски парламент в целия блок.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!