Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушна тревога във всички региони на Украйна

Карта с районите на Украйна, където е обявена въздушна тревога

Във всички региони на Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога, което означава заплаха от ракетни удари. Тревогата е в сила от 09.00 часа, съобщават украински медии. В късното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски поиска от съюзниците още оръжия за справяне с агресора и настоя за бързо присъединяване на страната му към Европейския съюз.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи тази сутрин, че руските войски продължават настъпателните действия в районите на Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловск. Съобщава се и за ракетни удари през изминалото денонощие в Харковска и Николаевска област, както и за жертви сред цивилното население.

Украинските сили са ударили бази на руските войски в окупирана територия най-малко осем пъти през изминалия ден, докато руските войски претърпяха "тежки загуби" при продължаваща офанзива близо до Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавливка в Донецк, съобщи във "Фейсбук" украинският военен щаб, предаде Блумбърг.

През последното денонощие руските сили са нанесли 20 въздушни и три ракетни удара, включително по гражданска инфраструктура в Харковска и Николаевска области.  Властите в Кремъл възобновиха евакуацията на жители от окупираните райони на Украйна, съобщиха още от военния щаб.

Двама цивилни са били убити в Торецк и Бахмут през последните 24 часа, а 14 души са ранени, според Павло Кириленко, ръководител на военната администрация на региона.

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от съюзниците още оръжия за справяне с агресора. Междувременно САЩ и Германия вече заявиха готовност да изпратят оръжия и боеприпаси на страната.

След историческата среща ЕС – Украйна в Киев президентът Зеленски настоя за бързо присъединяване на страната му към блока: 

"Съществува разбиране, че е възможно преговорите за членството на Украйна в ЕС да започнат още тази година. Партньорите също така разбират, че тази година, както и миналата, трябва непрекъснато да засилваме отбранителната подкрепа на нашата страна и натиска върху Русия, по-специално санкционния натиск. Подготвяме Украйна за по-широка интеграция във вътрешния пазар на ЕС - това означава повече приходи за украинските компании, повече производство и работни места в нашата страна, както и повече приходи за държавния и местните бюджети"".

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Киев все още има да извърви дълъг път, преди да стане член на Европейския съюз. Тя обеща, че десетият пакет от европейски санкции ще ограничи допълнително търговията и достъпа до технологии, от които се ползва руската военна индустрия.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна