Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Португалия ще изпрати танкове "Леопард" на Украйна

Танк "Леопард 2 А6"
Снимка: БГНЕС

Португалия ще изпрати танкове Leopard 2 на Украйна, заяви в събота премиерът Антониу Коща, без да уточнява колко бойни машини ще бъдат изпратени, съобщава Ройтерс.

Коща добави, че Португалия води преговори с Германия за получаване на части, необходими за ремонта на редица неработещи танкове "Леопард" в инвентара на португалското въоръжение.

"В момента работим, за да можем да предоставим някои от нашите танкове", каза Коща пред португалската агенция Lusa по време на пътуване до Централноафриканската република. "Знам колко танка ще бъдат изпратени в Украйна, но това ще бъде обявено в подходящ момент", добави той.

От кабинета на Коща не отговориха веднага на искане за коментар, отбелязва Ройтерс.

Адмирал Антониу Силва Рибейро, началник на португалските въоръжени сили, заяви през миналия месец, че Португалия разполага с 37 танка Leopard 2, но местните медии съобщават, че повечето от тях са неработещи.

Португалия работи с Германия, за да получи частите, необходими за ремонт на танковете, които не са в експлоатация, каза Коща, добавяйки, че се надява да ги достави на Украйна до края на март.

Министерството на отбраната на страната заяви, че няма да коментира "работоспособността на системите за въоръжение  и оборудване" от съображения за сигурност.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посочи по-рано тази седмица, че страната ще получи от 120 до 140 западни танка при "първата вълна" на доставки от т.нар. "танкова" коалиция от 12 държави.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна