Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия "Синдикат" и тази година приема ученици от пловдивските гимназии

Снимка: Кремена Данева

Ученици от 8-и до 12-и клас от пловдивските гимназии и тази година могат да се включат в Модерната академия на изкуствата "Синдикат" -  проект на "Сдружени пловдивски творци". 

Извънкласните занимания, които са безплатни, започват през месец март, а молбите на желаещите да се запишат за различните програми се приемат до края на този месец.

Част от тях са "Творческо писане", "Графичен дизайн", "Екранни изкуства", "Модерни методи на мислене".   

Проектът се реализира от 2011 година с подкрепата на Община Пловдив.

До момента академията са завършили близо 1 500 ученици с интереси към най-новите постижения на изкуството, мисленето, комуникациите.

Тази година се въвеждат и две нови програми "Артмениджмънт и културен туризъм" и "Фотография и фотопроцеси". Това, към което се стремим в Академия "Синдикат", е да развиваме творческото и критичното мислене у всеки млад човек, подчертава Анета Русковска от "Сдружени пловдивски творци". 

"Програмите са съвременни, актуални и поднесени по съвременен начин. Използваме доста интерактивни и иновативни методи на преподаване като повече практически занимания, уъркшопове, учениците посещават различни знакови места на Пловдив, така че да може да получат практически умения".

По време на учебния процес в Академията няма оценки, но обучението завършва с индивидуални или групови проекти - разработване на инструменти за мислене, изложба, снимане на кратки любителски филми, писане на есета, презентации по актуални теми.

Учениците получават Удостоверение за премината съответна програма.

Организаторите издават и препоръки за кандидатстване в университети. 




По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна