Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жертви и срутени сгради след мощен трус от близо 8 по Рихтер в Турция

Жертвите в Турция са най-малко 284, а в Сирия - 386

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силно земетресение с магнитуд между 7,4 и 7,9 по Рихтер причини смъртта на повече от 280 души в Южна Турция и на над 380 в Сирия в ранните сутрешни часове на понеделник, срутвайки десетки сгради и предизвиквайки издирване на оцелели под развалини по заснежените улици, като то беше усетено и в Кипър и Ливан, съобщава световните агенции.

Турските власти определиха първоначлано броя на загиналите на 76, но предупредиха, броят на жертвите вероятно ще се покачи значително, тъй като земетресението е хванало повечето хора, докато все още спят у дома си, предаде Франс прес.

Междувременно броят на загиналите в Турция нарасна до 284. Броят на ранените надхвърля 2300. Разрушени са над 1700 сгради.

Това каза вицепрезидентът Фуат Октай на пресконференция към 09.00 часа българско време.

Той каза, че 70 души са били убити в провинция Кахраманмарас, където се намира епицентърът на труса, заедно с 20 души в Османие, 18 в Шанлиурфа, 14 в Диарбекир и 13 в Адияман.

Епицентърът е бил на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, като първият мощен трус беше регистриран в 04.17 часа местно време. Той беше последван от поредица силни вторични труса с магнитут над 6,0 по скалата на Рихтер.

Турските власти мобилизираха спасителни екипи. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че се подготвят товарни самолети за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки за град Кахраманмараш, като същевременно обявиха "Извънредно положение от ниво 4", която изисква международна помощ.

Турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи, че в районите на бедствието са изпратени много спасители, спрени са полети на летищата в окръг Хатай и в Газиантеп:

"Работят над 2700 спасители, като броят им се увеличава всяка секунда. Отнема известно време на нашите екипи от други провинции да пристигнат поради неблагоприятните метеорологични условия, но всички те ще бъдат на терен".

Турските въоръжени сили създадоха въздушен коридор, за да позволят на екипите за търсене и спасяване да достигнат зоната, засегната от силното земетресение в Южна Турция, съобщи министерството на отбраната на страната.

"Ние мобилизирахме нашите самолети, за да изпратим медицински екипи, екипи за търсене и спасяване и техните превозни средства в зоната на земетресението", цитира изявлението министърът на отбраната Хулуси Акар.



Първият мощен труд е продължил около минута, съобщи за Ройтерс очевидец в Диарбекир, на 350 км на изток, където служител по сигурността посочи, че са се срутили най-малко 17 сгради.

Местните власти съобщиха, че 16 сгради са се срутили в Шанлиурфа и 34 в Османие.

Телевизионните турски оператори TRT и Haberturk показват кадри на хора, които разравят останките на сградата, местят носилки и търсят оцелели в Кахраманмараш, където беше епицентъра на много силното земетресение.

Българското МВнР няма данни за пострадали българи в резултат на труса.


Турските телевизии показват шокирани хора да стоят в снега по пижами и да гледат как спасителите копаят из отломките на повредените домове.

Германският изследователски център за геонауки (GFZ) съобщи, че земетресението е станало на дълбочина 10 км, докато службата за мониторинг EMSC заяви, че оценява риска от цунами.

Геоложката служба на САЩ (USGS) пък съобщи за поредица от нови трусове след първоначалния трус, който, според института, е бил с магнитуд от 7,8.

Турският център за спешни случаи AFAD пък определи магнитуда на първия трус на 7,4 по Рихтер.

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) определи силата на земетресението на 7,4 по Рихтер близо до Кахраманмараш и по-големия град Газиантеп, близо до границата със Сирия.

"Изпращам най-добри пожелания на всички наши граждани, които бяха засегнати от земетресението", написа в Туитър турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Надяваме се, че заедно ще преодолеем това бедствие възможно най-скоро и с най-малко щети".

Наци Горур, експерт по земетресенията към Турската академия на науките, призова местните власти незабавно да проверят язовирите в региона за пукнатини, за да предотвратят потенциално катастрофални наводнения.

Повече от 380 души бяха убити в северозапанда Сирия след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, чийто епицентър беше в югоизточна Турция близо до границата между двете страни, съобщи сирийското здравно министерство.

"Близо 650 са ранените и най-малко 239 са смъртните  случаи в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус“, се казва в изявление на министерството, визиращи контролираната от правителството територия на Сирия, засегната от мащабното земетресение.

В контролираните от бунтовниците части на северозападната част на страната най-малко 147 души бяха убити и повече от 340 бяха ранени, казаха спасители в региона.

Сирийските държавни медии  съобщиха, че голям брой сгради са се срутили в провинция Алепо, докато източник от гражданската служба на Хама каза, че няколко сгради са се срутили там. Хората в Дамаск и в ливанските градове Бейрут и Триполи избягаха на улиците, за да се измъкнат от сградите си в случай, че се срутят, казаха очевидци.Сирийската държавна телевизия съобщи, че сграда близо до Латакия, на западния бряг на Сирия, се е срутила.

Проправителствените медии съобщиха, че няколко сгради са се срутили частично в Хама, централна Сирия, като гражданска защита и пожарникари работят, за да извадят оцелелите от развалините.

Раед Ахмед, който оглавява Националния център за земетресения в Сирия, каза пред проправителственото радио, че това е "в исторически план най-голямото земетресение, регистрирано в историята на центъра".

Трусове бяха усетени и в турската столица Анкара, на 460 км северозападно от епицентъра, и в Кипър, където полицията съобщи, че няма щети.


Турция е в една от най-активните земетръсни зони в света

Турският регион Дюздже претърпя земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер през 1999 г. - най-лошото, удряло Турция от десетилетия.

Това земетресение уби повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул.

Експерти отдавна предупреждават, че голямо земетресение може да опустоши Истанбул, което позволи широко разпространено строителство без предпазни мерки.

Земетресение с магнитуд 6,8 удари Елазиг през януари 2020 г., убивайки повече от 40 души.

И през октомври същата година земетресение с магнитуд 7,0 удари егейското крайбрежие на Турция, убивайки 114 души и ранявайки повече от 1000.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени