Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди медицински сестри и служители от Бърза помощ стачкуват днес в Англия

Мигранти се редят на опашка, за да се качат на автобус, след като са били взети в Ламанша от британските гранични сили, Дувър, Великобритания, 14 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди медицински сестри и служители от Бърза помощ стачкуват днес в Англия. Очаква се това да бъде най-голямата стачка в националното здравеопазване в неговата 75-годишна история.

До късно в неделя профсъюзни лидери отправяха призиви към министрите и лично към премиера Риши Сунак за по-добри предложения за решаване на трудовия спор за заплащането.

В крайна сметка те обявиха, че не се е стигнало до "пряк контакт" с премиера. Така че синдикатите, защитаващи правата на работещите в здравеопазването, са готови за провеждането на планираната днес стачка на медицинските сестри в Англия и на парамедиците в Англия и Уелс.

Стачката на медсестрите на практика е 48-часова и ще продължи и във вторник, освен ако изненадващо не се стигне до някакво решение на спора. В четвъртък пък повече от 4 000 физиотерапевти ще стачкуват на територията на Англия. А в петък има нова стачка на парамедиците, но членуващи в други синдикати. Официална статистика показва, че в Ангиля има недостиг от 47 000 медицински сестри.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна