Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 г. от Освобождението на Бургас

Снимка: БГНЕС (архив)

Бургас чества 145 години от Освобождението на града от османско иго. На този ден през 1878-а година жителите на града посрещат 13-и драгунски полк под ръководството на полк. Александър Лермонтов. На следващия ден в Бургас е създадена първата българска община.

В знак на признателност, на мястото, където е посрещнат отряда на полк. Лермонтов е издигнат паметник и всяка година на 6-и февруари се поднасят венци и цветя. Програмата по честване на празника ще започне с благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас. Той ще бъде отслужен на площада пред сградата на общината, поясни директорът на общинския отдел „Култура“ Петър Парушев:

"В 11,30 часа на три места ще се поднесат венци и цветя, едното е паметната плоча на полк. Лермонтов, Паметника на руския лазарет, който е в Приморски парк и основното полагане на венци и цветя и основният военен ритуал ще бъде на паметника на руските освободители".

В РИМ-Бургас ще се проведе лекция  на тема  „Бургас през Руско-турската война. Освобождението на града от отряда на полк. А. М. Лермонтов“ . Ще бъде изложен за посетителите и неговия портрет нарисуван от художничката Радка Караниколова, подарен на Бургаския музей през 2008 г.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна