Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мобилна игра учи на български народни хора̀

Фолклорът вече съвсем официално навлиза в модерния свят и с помощта на нова технология заема своето почетно място в ежедневието на съвременния човек.

С иновативна мобилна игра вече можете да учите български народни хора по революционно нов начин, където и да се намирате. Чрез технологията добавена реалност (Augmented reality), вградена в новата безплатна мобилна игра Таратанци (Taratanci), можете да играете български народни хора забавно, лесно и безплатно, без значение къде се намирате по света. Избирате хоро, насочвате телефона към земята и следвате стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона. Приложението се поддържа от всяко мобилно устройство с операционна система Android. Налично е в Google Play Store за свободно теглене, а ученето и играта на хората също са безплатни.

Създателите на революционното приложение са културната организация“Таратанци”, чиято мисия е да съхранява българския фолклор и да го разпространява в съвремието. Дейността им се концентрира в две направления на фолклора – българските народни танци и българските народни приказки.

През 2014 г. е създаден метод за изобразяване на българските народни хора̀ чрез графични фигури от техните стъпки. Всяко хоро има автентична и напълно уникална визуална форма. До момента по метода  над 130 хора. През изминалото лято екипът на „Таратанци“ са пропътували над 7000 км из всички етнографски области в страната, работейки с местни танцови дейци, за да съберат отпечатъци от стъпките на над 80 български хора̀, с което общата бройка на графичните фигури на хора̀, които са дигитализирали и запазили за поколенията, вече е 130. Усилено продължават да работят за съхраняването на още повече хора̀ от всички фолклорни области на България, вероятно над 500.

Чрез детската образователна програма “Тинтири-минтири” пък предават мъдростта от миналото в съвремието, като създават образователни училищни и семейни проекти за деца, базирани на сюжетите от български народни приказки. Целта е децата да влизат в ролите на различни герои и, преживявайки случките им, да усвоят важни социални и емоционални умения и да започнат да разбират по-добре света и себе си в него.

Фондация "Таратанци" е носител на Европейската награда за културно наследство “Европа Ностра” 2021 г.

Чуйте повече от интервюто на Поли Гънчева с Екатерина Петрова, съосновател на „Таратанци“: 

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия