Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Граждани, бизнес и организации очакват

Зелената енергия - в предизборните обещания на политиците

Снимка: solarsummitbulgaria.com

Първото за 2023 година събитие от емблематичната кампания „Да! На българската зелена икономика“ на медия „Стандарт“ събира на едно място власт, бизнес и експерти, за да представят и разяснят Енергийната стратегия 2023-2053, изготвената от Министерството на енергетиката, както и да предложат най-добрите и ефективни решения по актуалните проблеми в енергийния сектор.

„Вече организирахме разяснителни срещи в общини, за да запознаем граждани и бизнеса с ползите от зелената енергия. Установихме, че най-големите пречки пред хората са административни и документални. Ако няма кой да им помогне в това отношение, много бързо се отказват - подчерта пред Радио София д-р инж. Веселин Тодоров от сдружение „Соларна академия България“ – съорганизатор на предстоящия форум. – Ще се опитаме да убедим политиците да заложат в предизборните си кампании максимално улеснение за поставяне на фотоволтаици и въобще – ВЕИ.“

Форумът „Бизнес и власт – заедно за чиста енергия“ ще се проведе на 9 февруари (четвъртък) от 11:00 часа. На него са поканени да участват министри, председатели на парламентарни комисии, депутати, евродепутати, представители на общини, съсловни и други организации, научните среди и бизнеса с цел предоставяне на устойчиви решения в областта на енергетиката, Плана за възстановяване и устойчивост, предприемачеството и устойчивото развитие.

Ще бъдат разгледани и начините за финансиране на подобни инвестиции – за бизнес – чрез банкови услуги, или за собствени нужди – по европрограми.

Инж. Тодоров (▼)  изрази надежда форумът да се превърне в традиционно събитие, а политиците да приемат и изпълняват дългосрочни стратегически ангажименти в тази област. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.