Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районната прокуратура в Стара Загора се самосезира по разкритията на т.н. "ловци на педофили"

Снимка: архив БНР

8 досъдебни производства и 5 предварителни проверки са образувани във връзка с разпространени в социалните мрежи снимки, видеоматериали и лични данни на около 15 лица, за които се твърди, че са от Стара Загора и в публикациите са квалифицирани като "педофили".

Това съобщиха  от Районната прокуратура в Стара Загора на запитване на Радио Стара Загора за разкритията на т.н. "ловци на педофили". Това са група младежи, които  публикуват обяви в сайтове за запознанства, където се представят за непълнолетни момчета и момичета и отговарят на мъжете, които се интересуват от тях, като си уговарят среща с тях, за да ги изобличат. Във всеки от случаите педофилите си представят, че си пишат с деца, но на място се появяват "ловците".   

От Районна прокуратура – Стара Загора уточняват, че се извършва разследване след като прокуратурата се самосезира за разпространените на 7.12.22 материали  в социалните мрежи за няколко лица. Наблюдаващите прокурори са образували 8 досъдебни производства и са възложили 5 предварителни проверки.

Досъдебните производства са образувани за извършено престъпление по чл.159 ал.1 от Наказателния кодекс -  за създаване, излъчване, предлагане и разпространение на порнографски материали. Във връзка с разследването на 26.01.2023 г. в гр. Стара Загора са били извършени претърсвания на адреси и личен обиск на лица. Иззети са били компютърни конфигурации и мобилни телефони. Предстои изготвянето на технически експертизи.

Активните действия по разследването продължават.

По публикацията работи: Елена Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени