Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицайка осъди работодателя да ѝ плати 4320 лв. за полагаща се, но неосигурена храна

Снимка: Pixabay

Служителка на "Гранична полиция" - Кюстендил, която заема длъжността "старши експерт административно обслужване", осъди дирекцията-работодател да ѝ плати 4320 лева за  полагаща се, но неосигурена или неразплатена храна. Това постанови състав на Районния съд. Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд. 

На всички служители на МВР се полага храна или левовата ѝ равностойност. Със заповед на министъра на вътрешните работи тя се определя ежегодно. 

Служителите са в три категории, поясниха експерти. За 2017-а, 2018-а и 2020-а година размерът на левовата равностойност на храната за служителите в системата на МВР е била 120 лева на месец. Служителката, която живее в близкото село Пиперков чифлик, внесла в съда жалба, че не е получавала храна или левовата ѝ равностойност за времето от 5 октомври 2019-а до  5 октомври 2022 година в едно със законовата лихва до окончателното ѝ изплащане.

Съдът приема, че ведомството дължи левова равностойност за неосигурена храна, която се полага на всички служители на МВР. Подобни дела има и в София, и в други градове по жалби на работещи в системата на МВР, коментират юристи.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени